shape
shape

“Yapay Zekâ ve İş Dünyasına Yansımaları” Semineri KTO’da Yapıldı

  • Anasayfa
  • Haberler
  • “Yapay Zekâ ve İş Dünyasına Yansımaları” Semineri KTO’da Yapıldı

“Yapay Zekâ ve İş Dünyasına Yansımaları” Semineri KTO’da Yapıldı

Yapay zekânın iş dünyasına getireceği fırsatlar Konya Ticaret Odası’nda konuşuldu. KTO Başkan Yardımcısı, KOSAM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Can Başaran “Yapay zekâ teknolojisini sadece takip etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu dönüşümün öncüsü olmalıyız. Bu yenilikçi teknoloji, iş dünyasında köklü değişikliklere yol açarak verimlilik, etkinlik ve inovasyon alanlarında yeni ufuklar açacaktır. Bu teknolojiyi daha iyi kullanan işletmeler rekabet avantajı elde edecek ve sürdürülebilir başarıya ulaşacaktır” dedi.

Konya Ticaret Odası, Elektrik Mühendisleri Odası Konya Temsilciliği ve Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM) işbirliği ile düzenlenen “Yapay Zekâ ve İş Dünyasına Yansımaları” bilgilendirme semineri Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Seminerin açılışında konuşan Konya Ticaret Odası (KTO) Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, sözlerinin başında konuşmasını yapay zekâ teknolojisini kullanarak hazırladıklarını ifade etti.

Başaran “İş hayatımızda internet ve akıllı telefon gibi teknolojiler, dijital dönüşümü hızlandırmış ve iş yapma şeklimizi değiştirmiştir. Ancak yapay zekâ, bu dijital dönüşümü daha da ileriye taşıyan bir sonraki daha büyük adımı temsil etmekte, deyim yerindeyse bir devrim gerçekleştirmektedir. Özellikle ifade etmeliyiz ki yapay zekânın sektörlerimizi ve işlerimizi elimizden alacağına dair oluşan yanlış algıyı düzeltmeliyiz. Bu yanlış algı, gelişen yapay zekâ teknolojisinin aslında birçok fırsatı beraberinde getirdiği gerçeğini göz ardı etmektedir. Bu yenilikçi teknoloji, iş dünyasında köklü değişikliklere yol açarak verimlilik, etkinlik ve inovasyon alanlarında yeni ufuklar açacaktır. Bu teknolojiyi daha iyi kullanan işletmeler rekabet avantajı elde edecek ve sürdürülebilir başarıya ulaşacaktır. Artık günümüzde teknolojik gelişmeleri ve dönüşümleri uzaktan izleme gibi bir seçeneğimiz bulunmamaktadır. Dönüşüme ayak uyduramayan firmaların faaliyetlerine devam etmesi imkânsız hale geleceği bilinciyle, bunun bir zorunluluk haline geldiğini görüyoruz. Çok açık ifade ediyorum; yapay zekâ ile entegre olmayan her sistem bu yolda mutlaka kaybedecektir. Bu nedenle, yapay zekâ teknolojisini sadece takip etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu dönüşümün öncüsü olmalıyız. Konyalı firmalarımızda farkındalık oluşturmak hem de yapay zekânın getireceği yeni iş ve uzmanlık alanları ile ilgili iş gücümüze yol gösterici olmak amacıyla Konya Ticaret Odası ve KOSAM olarak bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz. Bizler, iş dünyası temsilcileri olarak çağımızdaki değişimin ve yeniliğin farkındayız. Konya'nın ve ülkemizin yapay zekâ ve teknolojik inovasyon yolculuğundaki yerini önemsiyoruz. Konya'nın kültürel mirasını ve yenilikçi ruhunu birleştirerek yapay zekâ ile iş dünyasında yeni bir çağ başlatabileceğimize inanıyor ve hepinizin bu yolculukta bizimle birlikte olmasını umuyorum. Bu seminerin hepimize yeni fikirler ve ilham getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konya Temsilcisi Özkan Keskin de “Bugün düzenlediğimiz seminer ile yapay zekâ konusunda Konya’da bir başlangıç yapmış oluyoruz. Konya, sanayi ve tarımda ülkemizde önemli yer tutan bir şehrimizdir. Sektörlerimizde yapay zekânın kullanılmasına öncülük etmek önemlidir. Yapay zekâ konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla İl Temsilciliğimizle işbirliği içinde düzenledikleri program dolayısıyla Konya Ticaret Odası’na ve KOSAM’a teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Karaca yaptı. Karaca şunları söyledi; “Biz özellikle 30 bin aşan üyelerimiz için bu önemli konu da nasıl farkındalık oluşturabiliriz konusunda görüşmeler ve  çalışmalar yaptık. Düzelenlediğimiz bu programın yanısıra bizim iki ayda bi yayınladığımız Yeni  İpek Yolu Dergimize ek olarak Yapay Zekâ Yolculuğu isimli 3 sayıdan oluşan  bir bülten çalışmamız oldu. Bunun ilki yayınlandı ve sizlerede dağıtıldı. Sizlere verdiğimiz bültenler temelde bütün içerik makale ve bilgilendirmesi ile  içerisinda kullanılan görseller tamamıyla yapay zekâ ürünü olarak ortaya çıkmış bir çalışmadır. Bunu aynı zamanda web sitemizde de paylaşıyoruz. 

Şimdi zincirin ikinci halkasını yani bugünkü programımızı gerçekleştiriyoruz. Kıymetli konuşmacılarımızı dinleyeceğiz. Eminim ki bu konuda verecekleri bilgilerden faydalanacağız. Bundan sonraki dönemde de  inşallah yapay  zekânın sektörlere etkileri ve sektörlerdeki uygulamalar ve vaka üzerindeki çalışmalarımızı sürdürmeye gayret edeceğiz.”

Düzenlenen panelde Gazi Üniversitesi Yapay Zekâ Merkezi Direktörü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu “Üretken Yapay Zekânın İş Dünyasına Etkileri”, konulu bir sunum yaptı. Sağıroğlu, yapay zekâyı ve verilerin kullanımını doğru algılayan ülkelerin gelecekle ilgili endişe taşımayacak ülkeler olacağını söyledi. Yapay zekâ kullanım alanlarını anlatan ve hayatın hemen her alanında doğru kullanım ile olumlu sonuçlar verebileceğini aktaran Sağıroğlu, "Bu dünyayı doğru algılamak zorundayız. Verileri değere dönüştürecek yaklaşımları geliştirmek zorundayız ama bu dünyada bir tehdit bir de fırsat tarafı var. Bu iki tarafı dengeli olarak götürerek bu dünyada gelişim ve değişimi hep beraber yapmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Yakup Şıvka ise “Medyada Yapay Zekâ Kullanımı”nı anlattı. Medyanın bugün geçmişe göre çok daha hızlı olduğunun altını çizen Şıvka, yapay zekânın da özellikle hız konusunda gazeteciliğe büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Şıvka, "İyi bir muhabir olmak için iyi bir dijital okur yazar olmanız gerekiyor. İyi bir muhabirin, aynı zamanda iyi bir bilgisayar kullanıcısı olması gerekiyor. İyi bir muhabirin aynı zamanda iyi bir internet medyası kullanıcısı olması gerekiyor. Şimdi buna yeni kavramlar gelmeye başladı; yapay zekâ tohumlarını kullanabilen muhabir olmanız gerekiyor." ifadelerini kullandı. Bilgisayarların da haber ürettiği ve yayımladığı döneme girilmeye başlandığına dikkati çeken Şıvka, "Bunun en güzel örneğini seçimlerde verdik. Veriden veri üreterek, herhangi bir muhabirin eli değmeden, herhangi editörün eli değmeden haberler yayımladık. Biz seçim gecesi 4 bin civarında haberi, hiçbir muhabirin eli değmeden, hiçbir editörün kontrolü olmadan abonelere yayımladık. Nasıl yaptık? Veriye dayanarak. Sahadan gelen bütün sandık verileri elimizde olduğu için bu verilerin yorumlanması tekrardan mümkün." diye konuştu.

Deepzekâ Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu “Yapay zekâ ve Girişimcilikte Yeni Ufuklar” konularında sunum yapay zekâ çalışmalarını örnekleriyle anlattı.

Yoğun ilgi gösterilen programa akademisyenler, iş insanları ve üniversite öğrencileri katıldı.