shape
shape

1-15 EKİM 2023

1-15 Ekim 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 165 düşünce kuruluşu çalışmalarının günlük takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

  • 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kanadı olarak bilinen İzzeddin el-Kassam Tugayları, sabaha karşı İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatarak dünya gündemine bomba gibi düştü. Kimi mecralar saldırının İsrail tarafından bilinmediğini iddia ederken, kimileri ise İsrail tarafından bilindiği ancak buna bilerek müsaade edildiğini savunuyor. Yaşanan çatışmalarda hem Filistin hem de İsrail tarafında ölü sayısı giderek artarken, çatışmanın ilk günlerinde kaçırılan rehinelerin akıbetleri hala belirsiz. Çatışmaların komşu ülkelere sıçramasıyla durumun daha da kötüye gidebileceği üzerine genel bir öngörü var. Umarız, yaşanan çatışmalar bir an önce sonra erer ve masum insanların ölmesine izin verilmez.

  • Ankara’da Ekim ayının ilk günü İçişleri Bakanlığı’nın Kızılay binası önünde iki terörist bombalı saldırı gerçekleştirmiş ve iki emniyet mensubu yaralanmıştı. Türkiye, yapılan saldırıya karşılık sınır ötesinde terör noktalarına yönelik hava harekâtı gerçekleştirdi. ABD, Türkiye’nin sınır ötesi hava harekâtı ve hareketlerinden rahatsız olmuş ve bölgede bulunan askerlerini tehdit ettiği gerekçesiyle Türkiye’yi uyarmıştır. Türkiye’ye ait İHA’nın bölgede ABD güçleri tarafından düşürülmesi ise buna bir cevap olarak görülüyor.

  • Dünya çapında meydana gelen iklim değişikliği hadiseleri ve etkileri insanlığı etkilemeye devam ediyor. Yaşanan olaylar, doğal afetler ve sıcaklık birçok insanı göçe zorlayarak iklim göçü kavramını ortaya çıkarıyor. 2022 yılında iklim değişikliği yaklaşık olarak 32,6 milyon insanın ülke içinde göç etmesine neden olmuştur. İklim mültecisinin tersine, iklim göçüne maruz kalanlar, sadece fakir insanlar değil aynı zamanda varlıklı insanlar da olabilmektedir.

  • Elektrikli araçlar siber güvenlik açısından ne kadar güvenli? Yarı otonom veya tam otonom olarak üretilen, çeşitli teknolojileri bünyesinde barındıran elektrikli araçların kötü niyetli kişiler tarafından kolaylıkla manipüle edilebileceği vurgulanmakta. Her geçen gün yollarda bulunan elektrikli araç sayısı giderek artarken, dünyanın önümüzdeki süreçte hızla elektrikli araçlara yönelmesi siber güvenlik hususunda endişeleri artırıyor. Uzaktan internet bağlantısıyla elektrikli araçlara erişilerek araçların kontrol edilmesi, kötü amaçlara hizmet etmelerine neden olabilir. Bu sebeple de elektrikli araç üreticilerinin müşterilerine güvenilir araçlar ürettiklerini göstermesi gerekmekte. Elektrikli araç kullanımının artmasıyla küresel çapta içten yanmalı motorların sebep olduğu emisyonların azalması öngörülüyor.

  • Geçtiğimiz temmuz ayında dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan, yurtiçinde yükselen pirinç fiyatlarına müdahale etmek adına bazı pirinç türlerinin ihracatına yasak getirmişti. Getirilen yasak sonrası küresel pirinç tedarikinde sorun yaşanacağı düşünüldü. 1 Eylül tarihinde ise Filipinler perakende pirinç fiyatlarını sınırlandırmak adına tavan fiyat uygulamasına geçmiştir. Ağustos ayında Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği liderleri gerçekleştirdikleri zirvede tarım ürünlerinin akışını engellememe ve uygulanan ticaret engellerinin kaldırılması konusunda mutabık kalmıştır. Güney ve Güneydoğu Asya, küresel pirinç üretiminin yaklaşık %58’ini ve küresel pirinç ihracatının da %80’ini gerçekleştiren önemli bir bölgedir.

  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı raporda, uluslararası gıda emtia fiyatlarının eylül ayında genel olarak istikrarlı ilerlediği ortaya konuldu. Rapor, bitkisel yağ, süt ürünleri ve et fiyatlarında yaşanan düşüşün şeker ve mısır fiyatlarında yaşanan artış ile dengelendiğini gösteriyor. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, ağustos ayıyla kıyaslandığında eylül ayında %3,9 oranında düşüş kaydetti. FAO Şeker Fiyat Endeksi ise ağustos ayına göre eylül ayında %9,8 oranında artarak 2010 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

  • Raporumuzda sık sık yer verdiğimiz KIEL Ticaret Göstergesi, küresel ticaret akışını ölçmeye devam ediyor. Göstergede, ağustos ayına kıyasla eylül ayında %0,2’lik bir artış yaşanmıştır. Eylül ayında Almanya’nın ihracatı -%1,8 azalırken ithalatı da -%1,9 oranında azalmıştır. Avrupa Birliği’nin eylül ayı verilerine göre ihracatı -%1,2 azalırken, ithalatı -%0,2 azalmıştır. ABD ihracatını %0,4 artırırken ithalatını da %0,2 oranında artırmıştır. Çin ise ihracatını %0,5 oranında artırırken ithalatını da -%0,8 azaltmıştır.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar