shape
shape

1-15 EYLÜL 2023

1-15 Eylül 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 165 düşünce kuruluşu çalışmalarının günlük takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

  •  İklim değişikliğinin bir sonucu olarak yaşadığımız doğal afetlerin şiddeti gün geçtikçe artmaktadır. 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin Güneydoğu bölgesini vuran iki büyük deprem binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmuş, derin yaralar bırakmıştır. Bu dönem kapak resmimize Fas’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem ve Libya’yı vuran sel felaketini aldık. Her iki felakette binlerce insan hayatını kaybederken, birçok kişi de yaralandı. Bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ederken diğer tarafta da yıkılan bölgelerin temizliği ve hasar tespit çalışmaları devam etmekte. Tıpkı ülkemizde olduğu gibi Fas ve Libya’da yurtdışından gelen birçok arama kurtarma ekipleri afet bölgelerindeki çalışmalara yardımcı oluyor.
  • Önceki raporlarda da sıkça konusu geçen Almanya ve ekonomisi bu dönemde de tekrar konuşulmaya başlandı. Bir süredir nitelikli işçi ve sektör bazlı sıkıntılarla mücadele eden Almanya’da ekonomide yavaşlama rüzgârı esmeye devam ediyor. Alman merkezli bir araştırma merkezi olan IWH, Alman GSYH’sinin 2023 yılı sonunda %0,5 oranında azalacağını ve 2024 yılında ise sadece %0,9 artacağını öngörüyor. İmalat ve uluslararası ticaret pandemi döneminden bu yana sürekli düşüş eğilimi göstermekte. Ayrıca, ülkedeki hane halkının enflasyon sebebiyle reel gelirlerinde ciddi kayıplar yaşadığı belirtiliyor.
  • BRICS’in gerçekleştirdiği son toplantıda üye devletler, gruba yeni üyelerin alınması için görüş bildirmiş ve bu doğrultuda Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni davet etmiştir. Burada dikkat çeken husus ise davet edilen ülkelerin gruba katılmasıyla BRICS üyelerinin yaklaşık üçte birinden fazlasını Orta Doğu ülkelerinin oluşturmasıdır. Orta Doğu ülkelerinin sahip olduğu zengin yer altı kaynakları, enerji ticareti, havayolu kargo faaliyetlerinin önemli kısmının bu bölgedeki ülkelerden geçmesi ve nüfusları önem arz ederken kritik konulara vurgu yapılmıştır.
  • Pakistan, aylar önce başlayan ve hala daha devam eden bir dizi ekonomik sorunlarla mücadele etmektedir. Hükümet ve askeri yetkililer ülkenin bulunduğu konumu farklı lanse ederek kriz durumunu örtmeye çalışsa da eldeki veriler Pakistan’ın uçurum kenarında olduğunu gösteriyor. Eski Pakistan Başbakanı sayesinde son anda tamamlanan IMF’in Stand-by anlaşması sayesinde ülke, temerrüde düşmekten son anda urtulmuştur. Ülkede devam eden enflasyonist ortam, pahalılaşan mallar, işsizlik, sanayinin yavaşlaması vb. birçok ekonomik sorun halka ezici bir yük getiriyor.
  • Rusya’da isyan girişiminde bulunan Wagner paralı asker grubu lideri Prigozhin, yanında bazı üst düzey Wagner sorumlularıyla beraber bulunduğu uçağın düşürülmesiyle hayatlarını kaybetti. Uçağın düşmesi ve Prigozhin’in ölümü teyit edildikten sonra bütün oklar Putin’e dönmüştür. Birçok medya kuruluşu ve yazar Putin’e karşı çıkanların tek tek öldürüldüğünü ancak yanında durup destekleyenlerin ise ciddi şekilde ödüllendirildiğini yazdı. Putin’in saldırıyı reddetme gibi bir çabası olmadığı ve bu konuda rahat davrandığı belirtiliyor. Putin’in kendisine karşı gelenleri tek tek öldürmesi, Ukrayna’ya savaş açması, Avrupalı ülkelerle olan ilişkilerini bitirmesi vb. birçok kararı yüzünden büyük riskler aldığı ve bu risklerin bir gün Putin’i zora sokacağı düşünülmekte.
  • Günümüzde yoğun olarak gelişmiş ülkeler ve finans bulabilen gelişmekte olan ülkeler yenilenebilir enerji kurulumlarını giderek artırmakta. İklimsel olayların artması, sera gazı ve emisyon derken tüm dünya yeşil, temiz enerjiye geçiş için kendi hedeflerini belirliyor. Fakat, yenilenebilir enerjilerin -özellikle güneş enerjisinin- geride bıraktığı bir dizi temel sorunlar göz ardı ediliyor. Güneş panelleri yenilenebilir enerji kaynakları arasında en popüler olandır. Bir panelin ortalama ömrü 25-30 yılken, ömrünü tamamladığında bir atık olmaktadır. Makalede New York’un 25 yıl içinde her sene yaklaşık beş milyondan fazla güneş panelini imha etmek zorunda kalacağını ve bu boyutta bir atığı imha etmenin ise 135 milyon dolarlık bir maliyet oluşturacağı hesaplanmıştır.
  • İnsan Hakları İzleme kuruluşu bulunduğumuz dönem içerisinde farklı bir konuyu inceleme altına aldı. Küresel çapta eğitime yönelik yapılan saldırıları konu alan araştırma raporuna göre sadece 2022 yılında eğitime yönelik 3.000’den fazla saldırı gerçekleşmiş. Önceki yıl ile kıyaslandığında ise saldırı sayısı %17 artmıştır. Yaşanan saldırıların ise büyük bir bölümü sadece üç ülkede görüldü. Bu ülkeler; Ukrayna, Myanmar ve Burkina Faso’dur. 2022 yılında yaşanan onca saldırıda yaklaşık 6.700’den fazla öğrenci ve eğitimci etkilenmiştir. 2022 yılında Somali’de faaliyet gösteren El-Şebab isimli isyancı grup, Eğitim Bakanlığına yönelik yaptığı saldırıda en az 121 sivilin ölmesine sebep olmuştur. 

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar