shape
shape

1-15 KASIM 2024

1-15 Kasım 2024

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

“Dünya Ne Konuşuyor?” (DNK) Raporlarımızı; Ekonomi, Politika, Çevre, Sosyal ve Teknoloji olmak üzere beş ana başlıkta ayda iki defa okurlarıyla buluşturmaya devam ediyoruz. DNK Raporları üyelerimize özel gönderilmekte olup, üç ay önceki raporlar web üzerinden genel erişime açık halde paylaşılmaktadır.

Detaylar

  • 2024 yılı Kasım ayının ilk haftası yapılan ABD seçimlerini kazanan Donald Trump’ın, önceki döneminde olduğu gibi sert ve korumacı politikalarını sürdürmesi beklenmektedir. Ekonomi politikasının merkezinde düşük vergi oranları, daha az regülasyon, düşük faiz ve enflasyon vaatlerinin yanı sıra Çin’e olan bağımlılığı azaltarak yurt içi üretimi artırma hedefi bulunmaktadır. Gümrük vergilerinde artış planlayan Trump, Çin’den gelen ithalata %60’a kadar ek vergi getireceğini, genel ithalata ise %10 ek tarife uygulayacağını açıklamıştır. Ayrıca, mevcut ticaret anlaşmalarını yeniden gözden geçirerek veya bu anlaşmalardan geri çekilerek ABD endüstrilerini ve işçilerini korumayı hedeflemektedir.

 

  • Kuşak ve Yol Girişimi, Çin'in Latin Amerika ile ticaretini güçlendirirken, bölgedeki altyapı projeleri ise kritik önem arz etmektedir. Çin, ekonomik zorluklar ve borç yükü nedeniyle büyük altyapı projelerine temkinli yaklaşmaya başlamış, özellikle Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde altyapı yatırımları yerine dijital yatırımlara yoğunlaşmıştır. Huawei, Latin Amerika'daki 4G-LTE ağlarının %70'ini desteklerken, Çinli firmalar elektrikli araç sektörüne de yatırım yapmaktadır. Dijital yatırımlar, Latin Amerika'nın altyapısını geliştirirken, bölgenin Çin'e olan bağımlılığını artırmakta ve veri güvenliği ile yüksek değerli üretim risklerini gündeme getirmektedir. 

 

  • Putin'in Kuzey Kore'yi ziyaretinin ardından, Kuzey Kore Rusya'ya ilk etapta 1.500 elit özel kuvvet askerini ve daha sonra 10.000-15.000 piyade göndermeyi planlamıştır. Kuzey Kore’nin füze teknolojisindeki gelişim ise Rusya'nın sunduğu destekle hız kazanmış ve bu durum Güney Kore’de derin endişeye sebep olmuştur. ABD’nin gerilimi önlemek için titiz bir strateji izlediği belirtilirken, Kuzey Kore'nin Rusya’ ya asker gönderme eylemi barışçıl çözüm hedeflerine ters düşmektedir. 

 

  • Çin ve Hindistan, BRICS üyesi olmalarına rağmen Afrika'da Küresel Güney’in liderliği için rekabet etmektedir. Hindistan, demokratik değerler ve kalkınma modeliyle öne çıkarken, Çin altyapı projeleri ve ekonomik yatırımları ile dikkat çekmektedir. Hindistan, G20 gibi platformlarda Küresel Güney’in adil temsilini savunarak Afrika'ya teknoloji ve insan sermayesi transferi yapmayı hedeflerken, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi büyük altyapı projeleri sunmaktadır. Her iki ülke de Afrika'nın egemenlik talepleriyle uyumlu politikalar izlese de Çin’in otoriter yapısı ve Hindistan’ın sınırlı kaynakları, bölgedeki etkilerini kısıtlamaktadır.

 

  • İklim değişikliği ve etkileri tarımda verim kayıplarına, gıda güvenliği tehditlerine ve küresel tedarik zincirlerinin bozulmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, iklim kaynaklı göç ve yerinden edilme de önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Ülke sınırlarını aşan iklim değişikliği etkileri çevresel, sosyal, ekonomik ve politik boyutları olan karmaşık sorunlardır ve bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadele küresel bir sorumluluk haline gelmiştir. 

 

  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ekim ayında dünya gıda emtia fiyatlarının son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirmiştir. FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylül ayına göre %2, bir yıl öncesine göre ise %5,5 artarak 127,4 puana yükselmiştir. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Ekim ayında %7,3 artışla son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. FAO Tahıl Fiyat Endeksi %0,9 artarken, Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, Hindistan’ın pirinç ihracat kısıtlamalarını kaldırmasıyla %5,6 oranında düşmüştür. FAO Şeker Fiyat Endeksi %2,6, Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise %1,9 artış gösterirken, Et Fiyat Endeksi %0,3 oranında gerilemiştir.

 

  • 2023 yılında elektrikli araç şarj altyapısı pazar büyüklüğü 65,3 milyar dolara ulaşırken, bu pazarın 2030 yılına kadar yıllık %31,8 büyüyerek 452,2 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Ultra hızlı şarj ve akıllı şarj cihazı gibi yenilikler, şarj altyapısını daha verimli ve cazip hale getirmektedir. Ultra hızlı şarj cihazları, 20 dakikada %80'e kadar şarj edebilirken, akıllı şarj cihazları da internet bağlantısı üzerinden şarj optimizasyonu ve ağ kapasitesine göre dinamik fiyatlandırma gibi gelişmiş özellikler sunmaktadır.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar