shape
shape

1-15 ŞUBAT 2025

1-15 Şubat 2025

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

“Dünya Ne Konuşuyor?” (DNK) Raporlarımızı; Ekonomi, Politika, Çevre, Sosyal ve Teknoloji olmak üzere beş ana başlıkta ayda iki defa okurlarıyla buluşturmaya devam ediyoruz. DNK Raporları üyelerimize özel gönderilmekte olup, üç ay önceki raporlar web üzerinden genel erişime açık halde paylaşılmaktadır.

Detaylar

  • Trump, ticaret savaşı başlatarak Meksika ve Kanada'dan yapılan ihracata %25 tarife uygulamayı planlıyor. Bu tarifelerle göçmen, kaçakçılık ve ticaret açığının azaltılması hedefleniyor. Tarifelerin otomotiv, gıda üretimi ve inşaat sektörlerinde büyük etkiler oluşturacağı belirtilmekte. ABD'li otomotiv üreticileri, maliyet artışıyla satışların düşeceğini öngörmekte. Daha önce de korumacı önlemler alan Trump, bu tarifelerle serbest ticaret anlayışını sonlandırdı. 

 

  • Donald Trump’ın başkanlık seçiminden sonra Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore Batı karşıtı bir blok oluşturdu. Bu dört ülke farklı ideolojilere ve ekonomik yapılara sahip olsa da ABD'nin küresel düzenine karşı çıkıyorlar. Rusya’nın Ukrayna işgali, iş birliğini artırarak Çin, Rusya ve İran arasında ekonomik ve askeri destek sağladı. Bazı uzmanlar, ABD’nin yaptırımlarının bu ittifakı güçlendirdiğini belirtirken, Trump’ın dış politikası bu ittifakın geleceğini belirsiz kılmakta.

 

  • Almanya’nın en büyük amonyak üreticisi SKW CEO’su Petr Cingr, yüksek doğal gaz maliyetleri ve vergiler nedeniyle üretimlerini azalttıklarını belirtti. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası doğal gaz vergisi %20 artırıldı, bu da maliyetleri rakiplerinden çok daha yüksek hale getirdi. Cingr, hükümetin vergi artışını kaldırmasını ve AB’nin gübre tarifelerini artırma kararını yetersiz bulduğunu söyledi. Almanya’daki sanayiciler de yüksek maliyetler, bürokrasi ve vergiler nedeniyle yatırım yapmama kararı aldıklarını belirtti.

 

  • Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği, Baltık Denizi'ndeki gerilimi artırdı. Rusya, NATO’nun doğuya genişlemesini tehdit olarak görmekte. Ukrayna’daki savaş sonrası ittifak, bölgedeki ülkeleri güvenlik için alarak sınırlarını Rusya’ya kadar genişletti. Putin’in deniz doktrini, Rusya’nın deniz gücünü güçlendirmesini hedefliyor. Rusya, Baltık ve Arktik bölgesindeki NATO üyelerine karşı hibrit savaş yöntemlerini kullanabilir. Ayrıca, ABD’nin Grönland’ı ele geçirme planı, Rusya için endişe kaynağı olmakta. 

 

  • Çin, Güney Çin Denizi'ndeki tatbikatlarını sürdürüyor. Avustralya'nın P-8A Poseidon uçağına yakın mesafede fişek atarak gerilimi artırması, 2022'den itibaren Çin'in Avustralya'ya karşı gerçekleştirdiği beşinci benzer olay oldu. Çin, bölgedeki stratejik konumda gemiler konuşlandırarak Avustralya'nın savaş gemilerine karşı güç gösterisi yapmayı sürdürüyor. Çin'in ABD müttefiklerine yönelik eylemleri de artarak devam ediyor.

 

  • Bilim insanları, akciğer kanserinin erken teşhisi için düşük maliyetli ve hızlı tepki veren bir sensör geliştirdi. Bu cihaz, kan örneği alındıktan 40 dakika içinde sonuç vererek, kanser riski taşıyan bireylerin hızlıca tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca, mevcut akciğer kanseri hastalarına yönelik tedavi potansiyeli de sunuyor. Bu teknoloji, pahalı olan akciğer kanseri tarama testlerine alternatif sunarak, daha hızlı ve uygun maliyetli sonuçlar elde edilmesini sağlayacak. Bu ilerleme, tedaviye daha erken başlanmasına ve sağ kalan hasta sayısının artmasına olanak tanıyacak.

 

  • Çin, Tianzhou-8 kargo gemisi ile uzaya gönderdiği meyve sinekleriyle önemli bir uzay araştırmasına imza attı. Bu deney, uzaydaki yaşamın evrimini ve mikro yerçekimi ortamlarında organizmaların tepkilerini incelemeyi amaçladı. Meyve sineklerinin üreme süreçleri, davranışları ve biyolojik özellikleri gözlemlendi. Sinekler, uzayda üç nesil boyunca üredi ve mikro yerçekimine hızla uyum sağlayarak dünyadaki benzer davranışları sergiledi.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar