shape
shape

16-30 KASIM 2023

16-30 Kasım 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları, dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren ve bulundukların ülkelerin politikalarına yol gösteren 500'ün üzerinde düşünce kuruluşunun güncel takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

  • Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrikli araçlar üzerine yapılan çalışmalar artmış ve buna bağlı günümüzdeki elektrikli araç ithalatı ve ihracatı artmıştır. Elektrikli araç konusunda küresel çapta en büyük oyunculardan biri şüphesiz Çin’dir. Çin’in elektrikli araç sektöründe hızla büyümesi başta ABD ve AB’yi ciddi şekilde rahatsız ediyor. ABD 2032 yılına kadar satılan yeni otomobillerin en az üçte ikisinin elektrikli araç olmasını hedeflerken, AB ise 2035 yılına kadar satılan her otomobilin elektrikli olmasını hedefliyor. Küresel çapta otomotiv endüstrisinde çalışan işçi sayısı yaklaşık 14 milyon iken, toplam üretim değeri 3 trilyon doları aşmaktadır.

  • 2023 yılı Hindistan’ın parladığı yıl olarak gösteriliyor. Dünyanın en kalabalık nüfusuna ve hızlı şekilde büyüyen ekonomiye sahip Hindistan, küresel çapta pozisyonunu büyütüyor. Bulunduğumuz yıl içerisinde Hindistan, 125 ülkenin katıldığı Küresel Güney Sanal Zirvesi’ni düzenlemiş, Japonya’da düzenlenen G7 zirvesine davet almış ve Quad (Dörtlü) Zirvesi’ne katılmıştır. Ayrıca geçtiğimiz temmuz ayında Şangay İşbirliği Örgütü ve G20 Zirvesine de ev sahipliği yaparak yoğun bir program geçirmiştir. Ekonomisi en büyük ilk on ülke arasında yapılan kıyaslamada GSYH’si en çok büyüyen ülke de %7 ile Hindistan olmuştur.
  • Bir süredir enflasyon ve ekonomik sorunlarla uğraşan Arjantin’de kritik seçim serüveni geride kaldı. Seçimde, oyların %55,7’sini ve 24 eyaletin 21’ini alarak Arjantin’in yeni Başkanı aşırı sağcı olarak bilinen Javier Milei seçildi. Seçimlere katılım oranı %76,3 olurken, boş oy oranları ise beklenenden yüksek çıkarak %1,55 oldu. Arjantin seçiminden sonra Ekvador’da seçimi kazanan milyarder Daniel Noboa ve 2024 ABD seçimlerinde Trump’ın kazanmak ihtimalinin yüksek olmasıyla Latin Amerika siyasetinde yeni çatışmaların doğabileceği öngörülüyor.
  • İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları yapılan ateşkeslerin ardından devam ederken, Avusturya merkezli düşünce kuruluşu International Institute for Peace, bölgedeki savaşı sona erdirip barışı sağlayacak bazı görüşlere yer vermiştir. Kuruluş, iki ülke arasındaki çatışmaların ve sorunların çözülebilmesi için iki devletli çözümün (bağımsız bir Filistin devletinin kurulması) gerekli olduğunu vurguluyor. İkinci öneri ise tek devletli çözümdür (İsrail ve Filistin halkının eşit haklara sahip olduğu tek devletli yönetim modeli). Üçüncü öneri bölgesel yaklaşım ile bölgedeki Arap ülkelerinin barış sürecine katkı sağlaması. Dördüncü öneri ABD, Rusya ve BM gibi aktörlerin aktif rol alacağı bir uluslararası müdahale. Son öneri ise İsrail ve Filistin’in kendilerine ait bazı bölgeleri karşı tarafa vererek toprak takasının yapılması.

  • Küresel çapta yaşanan dengesiz yağışlar ve oluşan sel felaketleri yaklaşan kış döneminin tüm dünyada sert geçeceği beklentilerini artırmıştır. Ukrayna merkezli düşünce kuruluşu Razumkov Centre, ülkesinin yaklaşan kış dönemi öncesi enerji altyapısını değerlendiren bir makale yayımlamıştır. 2022 yılının başında Rusya’nın başlattığı saldırılarla Ukrayna enerji üretim altyapısının yaklaşık %50’si büyük zarar görmüştür. Zarar gören altyapının yeniden onarımı ise kısa dönemde mümkün görünmüyor. Altyapıları olası saldırılara karşı korumak için set bariyer ve sinyal kesici cihazlar yerleştiriliyor. Altyapılara herhangi saldırı yapılmasa da havaların soğumasıyla ülkede 2GW’a yakın bir enerji açığının çıkması bekleniyor.

  • İngiltere’deki konut krizi sürmeye devam ediyor. Yapılan son araştırmalarda ülkede her on kişiden en az birinin evini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Bu rakamın yaklaşık 814.000 kişi olduğu ve eğer hanedeki çocuk nüfusu da risk altında olan gruba eklendiğinde toplam risk altındaki kişi sayısı 1,1 milyonu geçiyor. Yapılan ankette artan kira fiyatları nedeniyle 3,5 milyon kiracının (%45) evsiz kalma korkusu yaşadığı ortaya çıkmıştır.

  • İnsansız hava araçlarının -dronlar- birçok ülkede hobi amaçlı kullanımı giderek artmıştır. Afrika’da birçok üst düzey askeri yetkili bir araya gelerek insansız hava araçlarının oluşturduğu tehditler üzerine toplantı yapmış ve bazı hususlarda anlaşmışlardır. Dronların özellikle birçok yerde propaganda ve saldırı amaçlı kullanılması ülkeler açısından birçok riski gün yüzüne çıkarıyor. Dronlara kolay şekilde ulaşılması ve bu hava araçlarına ufak eklentiler yapılarak zarar verme potansiyelinin artırılması birçok yasadışı silahlı örgütün dikkatini çekerken, tehlikeli durumların oluşmasına da zemin hazırlıyor. 

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar