shape
shape

16-31 AĞUSTOS 2023

16-31 Ağustos 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 165 düşünce kuruluşu çalışmalarının günlük takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

➢ Almanya’da sektörel ve işçi sorunları artarak devam etmektedir. Almanya’nın ekonomik nabzını tutan IFO Enstitüsü, yaptığı son ankette firmaların yaklaşık %43,1’inin kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşadığını ortaya koydu. Sektörel bazda kalifiyeli eleman eksikliğini en çok hissedenler sırasıyla hizmet, hukuk ve muhasebe sektörü olmuştur. Almanya’da bir diğer sıkıntılı durum ise inşaat sektöründe talebin azalmasıdır. Haziran ayında azalan konut siparişinden şikâyet eden firmaların oranı %34,5 iken temmuz ayında %40,3’e yükselerek sektördeki endişeleri arttırdı. Konut inşaat siparişlerinde devam eden iptaller ülkedeki inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.Dünyada bazı ülkeler gerek nüfus politikaları gerekse doğum – ölüm oranlarıyla bağlantılı olarak nüfus azalmasıyla karşı karşıyadır. Japonya Başbakanı Kishida, bu yıl gerçekleştirilen parlamento oturumunda ülkesinin doğum oranı, nüfusu ve işgücüyle alakalı çeşitli uyarılarda bulundu. Japonya nüfusu 2010 yılında 128,1 milyon ile zirveye çıkarken, 2022 yılında 125,7 milyona geriledi. Ayrıca, ülkedeki nüfusun 2030 yılında 119,1 milyona, 2070 yılında ise 87 milyona kadar düşmesi bekleniyor. 2022 yılında doğum oranı %1,26 ile tarihin en düşük seviyesini görürken, ülkedeki yabancı sayısı aynı yılda rekor kırarak 3 milyonu aştı.

➢ Rusya’nın geçtiğimiz ay Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesi dünyada geniş yankı uyandırdı. Uluslararası birçok mecra anlaşmanın tekrar sağlanması için gözlerini Türkiye ve BM’ye çevirdi. Türkiye’nin hem Rusya tarafına hem de Batı tarafına mesafeli yaklaşımı stratejik anlamlar içermekte. Türkiye’nin Ukrayna’ya gönderdiği İHA’lar ve NATO üyeliğine sıcak bakması, ayrıca İsveç’in NATO üyeliğine de yeşil ışık yakması Rusya’nın bölgedeki çıkarlarına ters düştü. Misilleme olup olmadığı bilinmemekle birlikte Rusya’nın Karadeniz de Türk bayraklı bir yük gemisine asker çıkarması bununla ilişkilendirildi. Türk yetkililer konuyla alakalı başta ses çıkarmasa da daha sonra çeşitli uyarılarda bulundu.

➢ Wagner Grubu’nun lideri olarak tanınan ve yakın zamanda Rusya’da bir darbe girişiminde bulunan Prigozhin’in yanında bazı üst düzey yöneticiler ile uçak kazasında ölmesi gündeme bomba gibi düştü. Haberden hemen sonra birçok kaynak Putin ile ters düşen birçok yönetici gibi Prigozhin’in de bu sebeple öldürüldüğünüvurguladı. Prigozhin’in yanı sıra kıdemli Wagner komutanı, güvenlik şefi, lojistik müdürü ve bazı personellerin de uçak kazasında öldüğü doğrulandı.Son birkaç ayda Kur’an-ı Kerim’e yönelik çeşitli provakatif eylemler gerçekleştirildi. En son İsveç’te gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim’i yakma eyleminden sonra olaya ve İsveç’e Müslüman ülkeler tarafından yüksek bir tepki geldi. İsveç, yurt dışında bulunan vatandaşlarından dikkatli olmasını isterken ülkedeki güvenlik durumunu da en üst düzeye çıkardı. Bağdat ve Beyrut’ta İsveç Büyükelçiliği’ne yönelik saldırılar düzenlenirken, Irak Hükümeti de İsveç Büyükelçisini sınır dışı etti.Son zamanlarda hem ülkemizde hem de yurt dışında birçok ülkede meydana gelen orman yangınları büyük ölçekli ormanlık alanların yok olmasına neden oldu.

➢ Maryland Üniversitesi araştırmacıları topladıkları verilerle yangınların giderek artacağı ve yirmi yıl öncesine kıyasla iki kat daha fazla alanı yok edeceği konusunda uyardı. 2021 yılında küresel çapta 9,3 milyon hektarlık alan yangın sebebiyle yok olurken, bulunduğumuz yüzyılın en kötü yangınına şahit olundu. Orman alanlarının yok olmasına sebebiyet veren tek unsurun orman yangını olmadığı, tarım arazilerinin orman arazilerine kayarak bu alanların yok olmasında büyük etkisi olduğu vurgulanmakta.

➢ Türkiye, temiz enerjiye geçiş sürecinde hem coğrafi olarak hem de sahip olduğu kaynaklardan ötürü önemli bir pozisyondadır. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’daki sayılı ülkelerden birisidir. Türkiye, sahip olduğu uzun ve geniş kıyı şeridi sayesinde 54 gigawatlık bir açık deniz rüzgâr enerjisi potansiyeline sahiptir. Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzaladığı 50 milyar dolarlık anlaşmanın büyük bölümünü Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımları kapsamaktadır. Bu hususta anlaşmanın Türkiye’deki yatırımları hızlandırarak taahhütte bulunduğu emisyon azaltım hedeflerine olumlu yansıyacağı düşünülüyor. Ayrıca, BAE’nin 6 Şubat tarihinde ülkemizde meydana gelen korkunç deprem nedeniyle yaşanan olumsuzluklara destek olmak amacıyla çıkartılan deprem tahvillerine yatırım yapması iki ülke arasında ilişkilerin giderek büyüdüğünü gösteriyor.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar