shape
shape

16-31 ARALIK 2023

16-31 Aralık 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları, dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren ve bulundukların ülkelerin politikalarına yol gösteren 500'ün üzerinde düşünce kuruluşunun güncel takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

  • 2023 yılında; yeni savaş alanları, darbeler, isyanlar, çatışma, açlık, ticari tıkanıklık, yüksek enflasyon, bankaların iflası vb. birçok olaya şahit olduk. Temennimiz 2024 yılının tüm dünyaya ve insanlığa barış, huzur ve mutluluk getireceği, sorunların çözüleceği, daha adil ve müreffeh bir ortam oluşturacağı yıl olması.

 

  • 2023 yılının son Dünya Ne Konuşuyor? Raporunda, Filistin-İsrail Savaşı ve Yemen’deki Husilerin ticari gemilere yönelik yaptığı saldırılar öne çıktı. Gazze’de katliamın şiddeti her geçen gün artarken; Yemen bölgesinde bulunan Husilerin, İsrail’e ait olduğu düşünülen veya İsrail’e sevkiyat yapan ticari yük gemilerine saldırı düzenlemesi geniş yankı buldu. Husiler, İsrail saldırıları devam ettiği sürece Babülmendep Boğazı’ndan geçen ticari gemileri hedef almaya devam edeceğini açıkladı. Küresel deniz ticareti rotasında kritik bir öneme sahip olan Babülmendep Boğazı, gerçekleştirilen saldırılar sonrasında devre dışı kalarak küresel ticaret rotasının uzamasına hatta azalmasına neden oldu.

 

  • Ülkemizin ürettiği ve birçok savaş alanında başarılı operasyonlar geçiren Bayraktar TB-2 model silahlı insansız hava aracımız birçok ülke tarafından takip ediliyor. Benzer silahlı insansız hava araçlarına göre daha uygun maliyetli olması ve güvenirliği göz önüne alındığında daha fazla tercih ediliyor. Baykar Teknoloji’nin geliştirdiği ve ürettiği silahlı insansız hava araçlarının daha fazla ülke tarafından talep görmesi bekleniyor.

 

  • Almanya’dan olumsuz haberler gelmeye devam ediyor. Perakende ticaretinde birçok sektör, ürün fiyatlarını artırmak için çalışmalar yapıyor. IFO Enstitüsü’nün Alman iş dünyasına yönelik geliştirdiği göstergelerden biri olan fiyat beklenti göstergesine göre inşaat, hizmet, gıda ve imalat sektörlerinde fiyat beklenti puanları yükseldi. Ayrıca, yeni yıl tatilinin başladığı bu dönemde Almanya’nın ticari faaliyetteki artış beklentisi öngörüldüğü gibi olmadı.

 

  • Çin’in Japon deniz ürünlerine yönelik getirdiği ithalat yasağı tepkilere neden oldu. Bazı uzmanlar ithalat yasağının Japonya’nın arıtılmış nükleer atıkları denize boşaltması sebebiyle getirildiğini iddia etti. Çin’in daha önce de Covid-19’un neden kaynaklandığıyla alakalı uluslararası bir araştırma talebinde bulunan Avustralya’ya yönelik bazı ithalat kısıtlamaları getirdiği ve bunu artık bir ekonomik silah olarak kullandığı belirtildi.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar