Dünya Ne Konuşuyor? raporları dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 165 düşünce kuruluşu çalışmalarının günlük takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.
Dünya genelinde enflasyon oranlarının düşeceği yönünde birtakım görüşler olsa da mevcut durumda enflasyon oranları yükselmeye devam etmektedir. 2023 yılı için küresel ortalama enflasyon %6,2 olarak tahmin ediliyor. 2026 yılı için uzun vadeli küresel enflasyonun; Kuzey Afrika ve Güney Afrika bölgelerinde %20’nin üzerinde olması beklenirken; Türkiye, Orta Doğu, Doğu Asya ve Güney Amerika Kıtasında azalma göstererek %12-%14 aralığına gerileyeceği tahmin ediliyor.
Elektrikli araçların ünü her geçen gün giderek artarken Çin, elektrikli araçlar piyasasında Avrupa pazarını tehdit ediyor. Münih’te düzenlenmiş olan otomobil fuarına katılan firmaların yarısından fazlası Çin firmasıydı. Çin, pazarda giderek büyümeye devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açlığı ölçmek için kullandığı parametreler son yıllarda açlığın artmaya devam ettiğini gösteriyor. 2022 yılında yaklaşık 828 milyon insan açlıktan etkilenmiştir. 2030 yılına gelindiğinde hala 660 milyondan fazla insanın açlıktan etkilenmesi bekleniyor.
Genetik silahlar, belirli bir ırk ya da etnik kökene mensup kişileri hedef alabilen genetik olarak tasarlanmış biyolojik silahlardır. Çin'in Üst Düzey Casusluk Teşkilatı, belirli etnik kökeni veya ırkı hedef alabilen gen silahları konusunda uyarılarda bulunuyor. Global Challenges Foundation tarafından 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre, biyolojik silah için üzerinde uzlaşılmış bir tanımın olmaması, ülkelerin anlaşmaya uyarken bu silahları araştırmaya devam etmek için boşluklardan yararlanabileceği anlamına geliyor.
2023 Dünya Gıda Günü’nde “Su Yaşamdır, Su Besindir ve Lütfen Kimseyi Geride Bırakmayın.’’ temalarına odaklanıldı. Yeterli miktarda ve kalitede olan su, biz insanlar da dahil olmak üzere dünyadaki tüm yaşamın sürdürülmesi için gereklidir. Fakat su konusunda yaşanan kayıplar giderek artıyor. Bu kayıplar sadece üretim esnasında değil aynı zamanda gıda değer zinciri sürecinde de devam ediyor.
7 Ekim’de başlayan Hamas-İsrail çatışma sonrası 9 Ekim’de İsrail Enerji Bakanlığı Gazze’nin 25 km kuzeybatısında yer alan ve ülke içi talebi büyük ölçüde karşılayan Tamar platformundaki faaliyetleri durdurma kararı verdi. Mısır’ın her geçen gün artan iç talebi ülke için sıkıntı oluştururken, Türkiye’ye ve Avrupa ülkelerine sevk edilen LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) arzını da tehlikeye sokuyor. Yaşanan çatışmalar Hürmüz Boğazı’ndan geçen birçok LNG tankerlerinin geçişlerini ve bölgedeki doğalgaz iletim hatlarını da büyük ölçüde tehdit ediyor.
İsrail ve Gazze arasında çatışmalar devam ederken Rusya’nın Ukrayna ile savaşı da devam ediyor. Her iki savaş da birbirini etkiliyor. Moskova, küresel çapta dikkatleri kendi üzerinden çekerek belli başlı kazanımlar sağlıyor. ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı yüklü askeri yardımları artık Ukrayna’dan İsrail’e doğru kaydırması Rusya’nın lehine oluyor. Çatışma sebebiyle artan küresel petrol fiyatları da Rusya için önemli yararlar sağlıyor.