shape
shape

1-15 KASIM 2023

1-15 Kasım 2023

Dünya Ne Konuşuyor Raporları

Dünya Ne Konuşuyor? raporları, dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren ve bulundukların ülkelerin politikalarına yol gösteren 500'ün üzerinde düşünce kuruluşunun güncel takip edilmesiyle hazırlanmaktadır.

Detaylar

  • Bu dönemki raporumuza damga vuran ve kapak çalışmamızda da referans aldığımız konu Çin’de yaşanan gelişmeler. Gerek sahip olduğu işçi gücü gerekse ekonomik büyüklüğü Çin’i küresel çapta önemli aktörlerden biri haline getirmiştir. Çip konusunda ABD ile sürekli rekabet içerisinde olan Çin, faaliyette olan bazı çip üreticilerine toplamda 5,4 milyar dolarlık ciddi bir fon akışı sağladı. Çin’in dış ticaretindeki hareketlilik ve hacim pozitif görünümünü sürdürürken, elde edilen son verilere göre ülkenin ilk on aylık ithalat ve ihracat hacmi yıllık %0,03 oranında (34,32 trilyon yuan) artış gösterdi.

  • Türkiye – Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) dördüncüsü İstanbul’da düzenlendi. Afrika’dan 1.700 iş insanı, 24 Ticaret Bakanı, 19 Ticaret Odası Başkanı ve özel sektörden 3.000 kişiyi aşan temsilci katıldı. Ülkemizin Afrika kıtasıyla geliştirdiği hem ekonomik hem politik iş birlikleri karşılıklı fayda sağlamayı sürdürüyor.

  • İsrail’in Filistin’de başlattığı kara harekâtı ve saldırılarından sonra bölgenin mevcut ekonomik ve sosyal durumuna dair yazılar yayınlanmaya başladı. Ekonomik açıdan yıllardır ara ara yaşanan çatışmalar nedeniyle dalgalı bir ekonomik görünüme sahip Gazze’de son saldırılardan sonra birçok bölgede ekonomi durdu. Sosyal hayatın da büyük ölçüde tahrip edildiği bölgede 44.000’den fazla konutun tamamen, 132.000’den fazla konutun ise kısmen yıkıldığı tahmin ediliyor. 150 fabrika, 120 okul ve çok sayıda kamu binasının da yıkılması nedeniyle bölgedeki hayat kilitlenmiş durumda.

  • Pakistan Hükümeti’nin 3 Ekim tarihinde aldığı kararla ülkede bulunan milyonlarca Afgan göçmeni sınır dışı etme planı küresel çapta düşünce kuruluşlarının radarına girmiştir. Plana göre Pakistan’da halihazırda yaşayan milyonlarca Afgan’dan 1 Kasım’dan itibaren ülkeyi terk etmeleri istendi. Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği tarihten bu yana 600.000 Afgan’ın, tüm süreç boyunca da yaklaşık 3-4 milyon Afgan’ın Pakistan’a gittiği belirtiliyor.

  • Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalar sadece Orta Doğu bölgesini değil Asya bölgesi ülkelerini de diplomatik açıdan etkiliyor. Çin’in başlattığı ve yaklaşık on yıldır süren Bir Kuşak Bir Yol girişimi, Çin’in Orta Doğu’daki etkisini artırdı. Uzun bir süredir bölgedeki aktörlerle denge politikası yürüten Çin, yaşanan savaş sebebiyle bölgede oluşturduğu denge dinamiklerini yavaş yavaş kaybediyor. İsrail’in Filistin’e yönelik devam ettirdiği savaşta Çin çoğunlukla Filistin’e yakın duruyor. Birçok Avrupalı ülkenin Hamas’ı bir terör grubu olarak görürken Çin’in görmemesi, buna güzel bir örnek oluyor.

  • Birleşik Krallık’ta bazı dönemler gündeme gelen yoksulluk ve fakirlik durumu bu dönemde de gündeme geldi. Açıklanan son veriler Birleşik Krallık’taki korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Gıda yardımı talep eden insan sayısı her geçen gün artarken, evsizlik ve yoksulluk oranı tırmanışa geçti. Bazı kurumların verilerine göre dağıtılan acil gıda yardımı paket oranı geçen yıla göre %16, beş yıl öncesine göre ise %116 oranında arttı. Joseph Rowntree Vakfı ise yaklaşık 3,8 milyon insanın yoksulluğa maruz kalacağını öngörüyor.

Hızlı İletişim

Konuyla ilgili merak ettikleriniz veya iletmek istedikleriniz için hemen bize yazabilirsiniz!

Diğer Raporlar