Araştırma Raporları
“Testi Kırılmadan NEET’lere Ne Yapılmalı? Saatlik Çalışma Çözüm mü?” raporumuzda, Türkiye ve dünya genelindeki NEET kapsamına giren gençlere dair veriler ele alınıyor. Çalışmamız sonucunda değişen işgücü dinamikleri ve gençlerin esneklik talebi ile uyumlu saatlik çalışma modeli öneriliyor. Gençlerin iş hayatına daha hızlı ve kolay entegre olmalarını sağlayan bu model, işverenlere de esneklik sunuyor. Ancak bu modelin başarılı olması için bağımsız çalışanların haklarını güvence altına alan yasal düzenlemeler ve sigorta sistemlerinin devreye girmesi gerekiyor.
NEET, "Ne Eğitimde Ne İstihdamda Bulunan Gençler" kavramının kısaltmasıdır ve gençlerin eğitim, işgücü veya herhangi bir mesleki eğitim programına katılmamasını ifade etmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu tanıma uyan gençler büyük bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'nin genç nüfusu, ülkenin geleceği için büyük bir potansiyel oluştururken, NEET kategorisindeki gençlerin sayısı ve oranı endişe verici seviyelerde seyretmektedir.
NEET olma durumunun altında yatan nedenler çeşitli ve genellikle karmaşıktır. Türkiye'deki gençlerin NEET olma nedenlerini anlamak, etkili politikalar geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Gençlerin NEET olma nedenlerine ilişkin; eğitim sistemine erişim sorunları, işgücü piyasasındaki zorluklar, ekonomik koşullar, toplumsal ve kültürel normlar, psikolojik faktörler vb. birçok bulguya rastlamak mümkündür. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, gençlerin NEET olma durumunu etkileyen karmaşık bir ağ oluşturur. Dolayısıyla gençlerin NEET olma durumunu incelerken bu nedenleri dikkate almak gereklidir. İlgili nedenlerin anlaşılması, etkili politikaların geliştirilmesine, gençlerin eğitim ve istihdamına katılımını artırmaya yönelik stratejilerin belirlenmesine yardımcı olmak için önemlidir.
NEET olmak gençlerde; yüksek düzeyde stres, özgüven eksikliği ve toplumdan soyutlanma gibi psikososyal sorunlara yol açabilmektedir. NEET olma durumu gençlerin hayatını büyük ölçekte kısıtlama ve sosyal dışlanmaya maruz kalmalarına neden olmakla birlikte bu durum sosyal hayatlarını, aile düzenlerini hatta gelecek planlarını tamamen etkilemektedir. NEET olmanın neden olduğu umutsuzluk hissi gençleri sürecin tamamen dışarısına itmekte ve tamamen pasif hale gelmelerine yol açmaktadır. Gençlerin NEET olma durumu, sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik düzeyde de önemli sorunlara neden olmaktadır. NEET gençlerin maruz kaldığı psikolojik sorunlar toplumun sosyal refahını etkilerken, ekonomiye olan katkılarının sınırlı olması uzun vadede ekonomik kalkınma üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermektedir.
NEET olma nedenlerini iyi anlamak doğru çözümlere erişme açısından kritik bir öneme sahiptir. Nedenlerin iyi analiz edilmesi ve bu nedenler üzerinden politikaların geliştirilmesi süreç için daha etkili olacaktır. Çünkü günümüzde birçok uygulama var olsa da ülkemizdeki uygulamalar sorunu çözümlemede yetersiz kalmaktadır.
NEET ile ilgili dünya, Türkiye ve Konya verileri incelendikten, küresel ve ulusal çaptaki uygulamalar dikkate alındıktan sonra çalışmanın son bölümünde aşağıdaki öneriler, sorunun çözümüne faydalı olması amacıyla sunulmuştur: